K. Beerschot V.A.V.

0 - 0

Zat. 15/03/1986 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Olympisch Stadion

Toeschouwers: 15.000
 
Scheidsrechter: Jean-François Crucke

Lijnrechters: Francis Arvent - François Potelle
 
Na K Beerschot VAV - R Antwerp FC

Een stem uit het volk: derby loopt op krukken

De scherpe humor van de Antwerpenaar heeft de zogenaamde rivalenstrijd tussen het Kiel en Deurne van zaterdagavond op een perfecte manier getypeerd. "De derby loopt op Crucke," liet een stem uit het volk verstaan, toen de match halfweg was. De opmerking gold zowel voor het spelpeil dat aan de matige kant lag als voor de problemen waarmee de scheidsrechter geconfronteerd werd. De negen keren dat Crucke de gele kaart uit zijn zak opdiepte, kan het best de situatie toelichten. "Een bouwpromotor heeft R Antwerp FC aangeboden de helft van de Bosuil te kopen," zegde iemand anders. "Voor de rood-witten volstaat immers een strook van een 50-tal meter, omdat zij toch nooit over de middellijn komen." Meteen kan men zich een idee vormen over het spelbeeld: een voortdurend dominerende thuisploeg, die opnieuw te kort schoot inzake de afwerking. Daardoor bleef het bij een 0-0 score.

De wedstrijd was dertig seconden aan de gang en daar vloog Wim Hofkens in het slijk. Mark Van der Linden stak meteen het vuur aan de lont. De reactie liet niet op zich wachten. Ratko Svilar moest gedurende volle twee minuten worden bijgewerkt nadat Claessens in zijn richting was gegleden (5'). Cisse Severeyns, een jongeman met masochistische neigingen, werd door Vervoort neergedolkt (9'). Dit leverde natuurlijk officiële verwittigingen op. Toen Talbut diezelfde Cisse Severeyns nog eens voor dood achterliet na een contact (23') werd de derde thuisspeler opgeschreven. R Antwerp FC repliceerde en bracht in de weinig vrolijke bedoening in nauwelijks twee minuten tijd met Mark Van der Linden, Ratko Svilar en Patrick lpermans de gele kaartenstand op 3-3. Het was niet toevallig dat de beste twee spelers in die heksenketel voor de beste fases zorgden.

Claudio, die er toch bijliep, trachtte lijn te brengen in de paars-witte acties en kogelde tweemaal venijnig met zijn linker. Eerst redde Ratko Svilar, dan suisde de bal naast. Anderdeels zette Piet Wildschut die tevergeefs in de Antwerpwoestijn predikte vlak voor de rust een actie op, Mark Vander Linden kopte de bal buiten het doelvlak.

Was de match voor de rust al in één richting verlopen, dan zou R.A.F.C. in de tweede periode nog nauwelijks uit zijn doelgebied geraken. KBVAV kon zich met nauwelijks twee man achteraan, enorme risico's veroorloven in zijn drang om de zaken te forceren. De 'Mannekens' zijn dit seizoen nooit op hun best wanneer er koste wat kost gewonnen moet worden. Thans was dit het geval door de plots teruggekeerde Europese waterkans. Zij verliezen dan de noodzakelijke koelbloedigheid. Bovendien botsten zij in de derby op een schitterende Ratko Svilar, vooral toen Goossens de zoveelste terugspeelbal van Mark Van der Linden had onderschept en niet voorbij de keeper geraakte. Claessens, door Goossens weggestuurd, verloor oog-in-oog het duel tegen diezelfde Ratko Svilar. Zeven minuten voor tijd juichte het grootste gedeelte van het publiek wegens een vermeend doelpunt van Claudio.

Het betrof evenwel een optisch bedrog, zijn poging viel net over de lat heen. Dat was het laatste wapenfeit van de tweede helft die nog gele kaarten opleverde voor Claudio en Cisse Severeyns: de helden waren vermoeid (Ray Baete - bron: onbekend - 17/03/1986).

De competitie door het oog van Bob (29)

Op zuiver sportief vlak valt over deze 'derby der schande' niet veel positiefs te vertellen. Er werd bitsig gespeeld en er kwamen geen doelpunten tot stand. De thuisploeg toonde zich weliswaar naar het einde toe de betere ploeg, slaagde er nooit in een gewoonweg sublieme Ratko Svilar, die zijn levenswedstrijd speelde, het nakijken te geven. Voor de bitsigheid is echter maar één ploeg aansprakelijk, K Beerschot VAV zelf. Opgehitst door bepaalde uitspraken, door sommige kranten nog dik in de verf gezet, kwam de thuisploeg met 'opgepepte intenties' tussen de lijnen! Dit resulteerde onmiddellijk in drie terechte gele kaarten van scheidsrechter Crucke voor Claessens (5' zware fout op Ratko Svilar), Vervoort (9' fout op Cisse Severeyns) en Talbut (23' fout op weerCisse Severeyns).

Twee nieuwe Beerschot-aanslagen die normaal een 4e en 5e gele kaart wettigden, zagen echter een averechtse uitwerking vermits Crucke niet reageerde en Ronny Prins (voor protest) en Svilar (wanneer men die kwaad krijgt zal er wel wat gebeurd zijn) voor een zich revancheren op Rantanen, het gele karton onder de neus kregen. Vervolgens werden dan nog Patrick Ipermans (28' fout op Goossens), Rantanen (36' fout op Danny Koekelcoren), Claudio (68' fout op Mark Van der Linden) en Cisse Severeyns (71' fout op Vervoort) slachtoffer van de gele koorts wat uiteindelijk resulteerde in 9 gele kaarten.

De verhouding van 5 voor KBVAV tegen 4 voor R.A.FC. is echter tergend onrechtvaardig! Beerschotters die dit wedstrijdcommentaar onder ogen krijgen, zullen natuurlijk de wenkbrauwen fronsen en ons fanatiek noemen. Dat die mensen dan maar even naar het Fair-Play-klassement van de rode en gele kaarten kijken. De Kielenaars staat allerlaatste met een straat achter de 17e. Wie het schoentje past, trekt het dus maar aan (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 20/04/1986)... !

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/03/1986)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ratko Svilar - 27'
2 Piet Wildschut
3 Danny Koekelcoren
4 Ronny Prins
5 Yves Vanderveeren
6 Rony Van Rethy
7 Patrick Ipermans - 28'
8 Cisse Severeyns - 71'
9 Alex Verniers
10 Marc Van der Linden - 26'
11 Harry Cnops
 
87' 4 Ronny Prins (uit)/
13 Erik Diels (in)
89' 8 Cisse Severeyns (uit)/
14 Sergio Gonzalez (in)
K. Beerschot V.A.V.
Alain Legge
Patrick Houben
Peter Eikelboom
Jean-Pierre Andries
Patrick Vervoort - 9'
Peter Claessens - 5'
Mark Talbut - 23'
Claudio de Oliveira - 68'
Wim Hofkens
Jallu Rantanen - 36'
Dirk Goosens