R. Antwerp F.C.

1 - 1

Zon. 15/02/1987 15:00 u.

K. Beerschot V.A.V.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 10.500
 
Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters: Werner Giet - Jozef Leysen
 
Na R Antwerp FC - K Beerschot VAV

Kerremans pakt uit met twee wonderlijke saves

Na de scoreloze heenmatch op het Kiel was Antwerpkeeper Ratko Svilar als de grote uitblinker en redder van het rood-witte team gevierd Zondag na de spannende en tijdens het slotkwartier ook spektakelvolle derby gingen de felicitaties vooral naar doelman Kerremans. De boy uit de Rupelstreek zorgde inderdaad tijdens het slotkwartier met twee sensationele saves dat de ploeg van Davidovic het punt kreeg dat het ook verdiende. Eerst stootte bij een vluchtschot van Marc Van der Linden uit het doelvlak, vervolgens zweefde hij een scherpe poging van Rony Van Rethy in hoekschop. Geen wonder dat de gewezen doelman van K Boom FC en FC Seraing zowel in het plaatselijke als in het bezoekende kamp als de figuur van de match werd aangewezen. Al kon ook een zondagmiddag in de gure sneeuwregen verrassende Claudio op de titel aanspraak maken. De Braziliaan overtrof op het middenveld zelfs de veelgeprezen rood-witte gangmaker Frans Van Rooij. Al dient gezegd dat deze laatste slechts ten koste van een pijnstillende inspuiting aan de match was kunnen beginnen, nadat hij de voorbije week slachtoffer was geworden van een hinderlijke rugverwonding.

Ondanks voormelde wonderlijke reddingen van Kerremans vond de Kielse clan toch ook dat men ruim aanspraak op het gelijkspel kon maken en men verwees daarvoor hoofdzakelijk naar een geruchtmakende fase waarin Berry Van Aerle en de ditmaal als middenvelder uitgespeelde Wellens de hoofdrol vertolkten. Beide spelers gingen zij aan zij naar het rood-witte strafschopgebied rollende leder. De Nederlandse verdediger kwam daarbij ten val, maar zwaaide nog met de benen waarbij Wellens op zijn beurt naar het gras ging. Heel de Kielse clan schreeuwde luidruchtig om een strafschop. Talbut manifesteerde zich zelfs zo heftig dat scheidsrechter Van Den Wyngaert hem het gele karton onder de Britse neus duwde. "Ik zag het allemaal goed gebeuren, zei de wederoptredende plaatselijke aanvoerder Danny Koekelcoren ons na de match. Van Den Wyngaert had voor elfmeter kunnen fluiten, maar de spelleider uit Kontich hield rekening met de voorafgaande overtreding van Wellens op Berry Van Aerle. Had hij eerder gefloten dan was alle herrie overbodig geweest."

Cnops en Wellens
De Kontichse fluiter werd na de match met lof overladen. "Op die ene fase na was hij onberispelijk," zei Beerschottrainer Davidovic aan medewerker Ray Baete. "Ik vind dat de man hoe dan ook een grote pluim verdient," zei Georg Kessler achteraf. "Hij floot naar de geest van de derby die hardnekkig, maar globaal genomen vrij sportief werd betwist." Als dat geen compliment is! Al weet men al langer dan vandaag dat 'Sir Georg' liever van een charmante, lichtvoetige leugen houdt dan plompweg een waarheid als een lompe koe te verkondigen...

Zo stelde de gentleman-trainer ook dat de toeschouwers de grote winnaars waren geweest van wat hij een denderende derby noemde. Wij daarentegen vonden dat de match vooral in de eerste helft was ontsierd door slordige acties en dat de pikante situaties voor de doelmonden op één hand te tellen waren geweest. Met gelukkig maar, ook twee doelpunten binnen evenveel minuten. Harry Cnops opende de stand na een vrijschop van Frans Van Rooij. KBVAV repliceerde toen Wellens een 'free-kick' van Vervoort over Ratko Svilar binnenkopte (Ray Baete - D.N.G. - 16/02/1987).

Harry Cnops en Wellens scoren binnen dezelfde minuut - derby wankelt, maar kantelt niet

DEURNE — Als een wedstrijd die kost wat kost niet verloren mocht worden, zo had de grote derby van Scheldestad zich aangekondigd zowel voor thuisploeg R Antwerp FC als voor K Beerschot VAV. Vandaar dat het logische gelijkspel na een onderhoudende en spannende, zij het niet altijd hoogstaande partij achteraf iedereen tevreden kon stellen. Ook de twee supportersclans dus, die vooral na rust aan hun trekken kwamen toen beide teams resoluut op zoek gingen naar de volle inzet. De punten werden uiteindelijk gedeeld, nadat in de eerste periode eerst Harry Cnops en binnen dezelfde minuut Wellens raak troffen. Achter dat doelpunt had KBVAV precies 378 minuten moeten jagen.

Gelukkig voetbalvolk in de beide kleedkamers, ook bij KBVAV, waar trainer Davidovic zich niet eens echt boos maakte om de geweigerde (?) strafschop waarop de Mannekens aanspraak maakten. De stekelige fase die over winst en verlies had kunnen beslissen, situeerde zich bij het ingaan van het laatste kwartier Een duel binnen de rechthoek tussen Berry van Aerle en Wellens kantelde in het voordeel van de Beerschotspits en de Nederlander liet dan zijn voet hangen. Wellens foutief onderuit gehaald? Ref Van Den Wyngaert, die correct leidde en nooit in problemen kwam, had het anders gezien. Hij gaf geen elfmeter, wel een geel karton voor een al te fel protesterende Talbut.

Het was een prangende derbyfase zoals er vooral voor rust te weinig voorkwamen. In een lange studieronde gebeurde bijna niks, al zag trainer Davidovic toen al in dat Telen op Frans van Rooij niet de ideale keuze was. Vandaar een vroege wissel met Houben. Voor de rest ontfermde Daerden zich over de Nederlandse spelmaker, die zondag evenwel niet de allures had van een viersterren generaal. Toch lag Frans van Rooij ook nu weer aan de basis van de Antwerpgoal. Zijn vrije trap in de 17e minuut was zo hard dat Kerremans de bal van de borst liet springen. Een attente Harry Cnops had maar in te duwen. Lang nagenieten konden de rood-witten niet, want nog voor er zestig seconden verstreken waren, was het evenwicht hersteld.

Danny Koekelcoren, die weinig autoriteit uitstraalde, kon niet anders dan een lange bal van Daerden met beide handen uit de lucht plukken. Het leverde hem terecht geel op. Er was Wellens die een doelpunt voorbij Ratko Svilar kopte. Vervoort was de aangever van dienst. KBVAV puurde vertrouwen uit de gelijkmaker en vooral na rust dwongen de bezoekers met beter samenspel licht overwicht af. Ratko Svilar aan de tand voelen was er niet bij. Dat gebeurde wel even voorbij het uur, toen de Antwerpgoalie een schicht van Schaessens uit zijn kooi moest ranselen. Even later moest hij alweer plat toen Claudio naar de hoek mikte. KBVAV liet R Antwerp FC toe te counteren. Dat deed de thuisploeg trouwens niet onaardig en Kerremans kreeg tot drie keer toe de gelegenheid om zijn flater bij het openingsdoelpunt goed te maken.

Hij demonstreerde puik vuistwerk op pogingen van Frans van Rooij, Marc Van der Linden en Rony Van Rethy, de boordschutters van 'Sir Georg', die op dat ogenblik de assistentie hadden van de voor Arek Klimas ingekomen Cisse Severeyns. Die maakte het de paars-witte verdedigers alweer behoorlijk lastig, net zoals Goossens, Schaessens en Claudio dat aan de overzijde deden. Wisselende kansen dus, maar geen ervan werd benut. De 1-1 bleef op de plank en zo leverde de Antwerpse derby in een koude Bosuilkuip tenslotte alleen maar winnaars op (Luk Luyten - GvA - 16/02/1987).

Zinderende wedstrijd, klasse arbiter

Deurne — Georg Kessler was na de wedstrijd in de wolken. Het feit dat die gisteren erg laag hingen vergemakkelijkte natuurlijk de zaak. Naar ons gevoel beleefden de toeschouwers een matige eerste helft en een veel betere tweede met een heerlijk slotkwartier. Nu de meester: "Dit was een zinderende derby. Jan Publiek werd de grote winnaar, het heeft deze wedstrijd in hoge mate gewaardeerd. Ik ben tevreden met de inhoud van de match, men mag trots zijn op het Antwerpse voetbal." Trainer Kessler nam in zijn lofbetuigingen dus ook de tegenstrever mee. Het bleef daar niet bij. "De houding van het publiek was te appreciëren. Een uitstekende sfeer, ook op het veld. Daarvoor moeten we scheidsrechter Van Den Wyngaert bedanken. Hij heeft de wedstrijd goed aangevoeld. Er werd niet onsportief gevoetbald, maar door het feit dat iedereen tot op de bodem van zijn krachten ging, had de ref veel meer met geel kunnen zwaaien. Hij deed dat niet en had het bij het rechte eind." Over de strafschopfase liet George Kessler zich niet uit.

Berry van Aerle sprak Wellens duidelijk tegen. "De scheidsrechter stond er met zijn neus op en heeft niet gefloten, dan is dat toch simpel: geen strafschop. Wellens kon niet meer bij de bal toen ik al op de grond lag en hij liet zich dan maar vallen. Heet dat bij jullie ook niet de vallende ziekte?" Heel wat aandachtige kijkers hadden tijdens de wedstrijd het been van Berry van Aerle een beweging zien maken die een penalty wettigde. "TV kijken", besloot de Nederlander laconiek.

Georg Kessler zal de eerstvolgende competitiewedstrijd met ernstige selectieproblemen geconfronteerd worden. Rudi Smidts en Yves Vanderveeren geschorst, Ronny Prins mogelijk met langdurige kniezorgen en dan is er nog de rug van Frans van Rooij. "Prima kerel, Frans. Vorige woensdag trainde hij voor het laatst. Hij bleef nadien constant onder doktershanden. Vrijdag hield ik hem zelfs in Antwerpen. Hij wenste toch te spelen en heeft het nu erg moeilijk met zijn pijnlijke rug." Frans van Rooij was niet de enige met problemen. Arek Klimas, ingevallen voor Thierry Pister, hield er amper dertien minuten plezier aan over. De Pool werd toen met een spierblessure opnieuw naar de kant geroepen (R.V. - GvA - 16/02/1987).

Harry Cnops en Wellens scoren eindelijk weer, maar... de grote vraag blijft onbeantwoord

ANTWERPEN — R Antwerp FC of KBVAV, wie is de ploeg van 't stad? De grote vraag blijft onbeantwoord. De Bosuil en het Kiel hielden elkaar gistermiddag immers zowel wat het spelverloop als de doelkansen betreft nagenoeg in evenwicht. Ook op het scorebord bleven beide teams, dank zij doelpunten van Harry Cnops en Wellens broederlijk naast elkaar. Een uitermate billijke uitslag, vond ook scheidsrechter Frans Van Den Wyngaert.

Beide ploegen vierden de terugkeer van hun libero. Danny Koekelcoren en Jeliazkov hielden hun afweer in het eerste kwartier gesloten. Het was tot de 17e minuut wachten voor er doelgevaar dreigde. Het was meteen raak. Frans van Rooij nam op zowat dertig meter van het doel een vrije trap. Kerremans zag kans de knal te laten wegspringen. Harry Cnops was er het snelst bij en zette zijn ploeg op voorsprong. De B.-aanhang zat in zak en as. R.A.F.C. zou zijn sterke prestaties van de voorbije weken doortrekken. De bezoekers stonden aan het begin van een erg onaangename middag. De twijfels van paars-wit duurden slechts zestig seconden. Daerden probeerde met een lange bal Goossens te bereiken, Danny Koekelcoren plukte het leer met beide handen uit de lucht. Dat betekende een gele kaart en vooral een vrije trap tegen. Vervoort zwiepte de bal kristalhelder voor doel. Wellens, die op het middenveld speelde, kopte het ronde ding in de verste bovenhoek.

De thuisploeg moest opnieuw beginnen. Een loodzware opdracht, want het team slaagde er nauwelijks in de bezoekers onder druk te zetten. Frans van Rooij was weliswaar vaak en nuttig aan de bal, maar kreeg niet de kans de wedstrijd naar zijn hand te zetten. De beste kans van de eerste helft was nog voor de bezoekers. Goossens wentelde zich met een hakje voorbij Yves Vanderveeren, Ratko Svilar stond in de baan van de bal.

De tweede helft was heel wat boeiender. Beide teams gingen hun kans en dwongen om beurten goede doelkansen af. Paars-wit opende de feestelijkheden. Goossens legde terug op Schaessens. Er was een steengoede Ratko Svilar nodig om het verre schot te keren. Even later moest de doelman opnieuw plat. Dit keer om Claudio een vreugdedansje te ontzeggen. R.A.F.C. reageerde met een vrije trap van Frans van Rooij, die de vuisten van Kerremans trof. De bezoekende doelman herstelde kort nadien zijn flater, die naar het eerste doelpunt leidde, door een erg knappe volley van Marc Van der Linden met een soepele polsslag weer het veld in te sturen en door kort voor het slot een goede poging van Rony Van Rethy te verwerken.

Op dat ogenblik hadden de bezoekers de spannende derby in hun voordeel beslecht kunnen hebben. Berry van Aerle zou een slalommende Wellens binnen het zestienmetergebied ten val gebracht hebben. De vlekkeloos fluitende Van Den Wyngaert greep evenwel niet naar de zwaarste sanctie. Het blijft tenminste een hele tijd wachten voor duidelijk wordt wie in Antwerpen de eerste viool speelt (François Colin - bron: onbekend - 16/02/1987).

(bron: de pers - 16/02/1987)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ratko Svilar
2 Berry van Aerle
3 Danny Koekelcoren
4 Yves Vanderveeren
5 Frank Mariman
6 Rudi Smidts
8 Rony Van Rethy
7 Frans van Rooij
9 Thierry Pister
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops - 17'
 
46' 9 Thierry Pister (uit)/
12 Arek Klimas (in)
59' 12 Arek Klimas (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)
K. Beerschot V.A.V.
1 Peter Kerremans
3 Peter Eikelboom
2 Mark Talbut
5 Andrey Jeliazkov
9 Patrick Vervoort
10 Willy Wellens - 18'
14 Johan Telen
12 Claudio de Oliveira
7 Jos Daerden
11 Dirk Goossens
8 Marc Schaessens
 
31' 14 Johan Telen (uit)/
4 Patrick Houben (in)