Antwerpse loomheid afgestraft
Brugge - Nico Claesen in de dug-out. Nochtans was hij het niet die binnenpretjes had na het beker-affront tegen Hoeselt. De oorzaak lag duidelijk: trainer Davidovic wilde er niet weer met lege handen bij staan. Dus.. Geert Emmerechts de wei in als buffer tegenover de Brugse smaakmaker Karacic. Maar, wat bleek? Al na twee mingten kon alle Antwerptactiek de lappenmand in. Eerst verbrandde Wim Kiekens zich aan een gele kaart wegens overtreding op Poorteman en te lang nadenken voor zich bij ref. Piraux te melden. De vrije trap van Cooman werd koppend door Weber gedevieerd tot bij de inlopende De Buyser die heel parmantig Antwerpportier Wim De Coninck lobde (1-0).
Cercle, dat Tipuric een méér vooruitgeschoven positie gunde als schaduwman op zijn landgenoot Curcic, moest even de bezoekende reactie ondergaan. Geen nood dachten Grijzenhout en de zijnen, het voetbalwerk is voor het Europese R.A.F.C. Een redenering die de zowat 5000 Olympia-kijkers maar matig plezierde. Wat deed R.A.F.C.? Het verscheen amper in de Brugse rechthoek en moest zowaar toelaten dat Cercle weer in de match geraakte. Een wegvliedende Weber wachtte echter te lang om de vrijlopende Karacic te bedienen (25'). Een eerste rood-wit schot vertrok overigens pas na 40 minuten van de voet van Czernia.
De rumoerige Alex liep er na de citroentjes niet meer bij: vervangen door Nico Claesen zodat de in de Olympia-tribune toekijkende Sofia-trainer meteen het complete Antwerps aanvalsarsenaal kon observeren. Maar, al direct een gele kaart en weer een vrijschop aan de basis van de tweede Brugse goal. Vanop rechts verlengde Weber een vrijschop van Soenens en de inlopende De Buyser trof via het lichaam van Wim De Coninck raak (2-0). In de tribune weerklonk zowaar de scheldnaam "Hoeselt". Nu ging R.A.F.C. pas echt drukken al bleef het oppassen geblazen voor de Joegoslavische counters. Cercle trachtte het bezoekend overwicht te breken door een dubbele wissel Tipuric-De Buyser ten voordele van De Nil-Van Thournout. De Great Old verbrandde zich aan de Brugse buitenspelval.
Toch meldde Nico Broeckaert zich afgezonderd voor een reddende Mestdagh. Franky Dekenne trof koppend de lat. Een Antwerpdoelpunt hing in de lucht, Cercle trok op het tandvlees naar de slotfaze toe. De rood-witten kwamen niet verder dan een schot tegen de binnenkant van de paal van de verdienstelijke Nico Claessen. 2-0: een beloning voor de Cercle-inzet en voor R.A.F.C. een afstraffing voor een gebrek aan inzet tijdens de eerste helft. Lekker het balletje rondtikken is blijkbaar niet meer voldoende om afstand te nemen van een minder getalenteerde tegenstander. Een spijtige vaststelling voor trainer Davidovic, temeer daar het onder voorganger Kessler wel kon (GvA - 31/08/1989)!
Retrospectieve door de ogen van Bob
In het Olympia-stadion was de kater na de bekeruitschakeling tegen Hoeselt, bij de meeste Antwerpspelers nog niet uitgewerkt. Tegen een gemotiveerd Cercle Brugge KSV heeft de Great Old immers een ondermaatse prestatie weggegeven.
Al na 2 minuten werden de rood-witten op achterstand geplaats. Een vrijschop na een fout van Wim Kiekens op Poorteman met gele kaart bovenop, werd door de verdediging verkeerd beoordeeld. De Buyser werkte op aangeven van Weber koel af (1-0). R.A.F.C. was hierdoor zodanig aangeslagen dat de ploeg er de hele eerste helft niets meer van terecht bracht.
Na de rust werd Alex Czerniatynski vervangen door Nico Claesen. Wanneer na vijf minuten De Buyser nogmaals op voorzet van Weber er met een magistraal schot 2-0 van maakte, was het voor de rood-witten bekeken. Er volgde wel een betere periode, maar buiten een schot van Nico Claesen tegen de zijstaak en een verdienstelijke poging van diezelfde Nico Claesen op Mestdagh, kwam Cercle zelden in de problemen.
Uiteindelijk verzekerden de Bruggelingen zich een verdiende zege. Voor de Great Old moet er na de twee op zes dringend een kentering komen ! De manier waarop verloren werd op Olympia, deed de wenkbrauwen fronsen (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 21/10/1989).
|