R. Antwerp F.C.

3 - 0

Zat. 17/08/1991 20:00 u.

K.S.C. Eendracht Aalst

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 7.500
 
Scheidsrechter: Willy Van Driessche

Lijnrechters: Pieter Vandevenne - Aimé Fefebvre
 
Na R Antwerp FC - KSC E. Aalst

Telegram

Deurne — De eerste door Kari Ukkonen genomen vrijschop belandde op het hoofd van Alex Czerniatynski. Een te zwakke botser. Een combinatie Zakkas-Schwabe zette Chunga op
pad, doelman Wim De Coninck begon met een snelle actie aan een avondje degelijk keeperswerk. De Ajuinen werden soms hard aangepakt, maar het doorlopend theatraal neergaan, was vooral erg vervelend voor wie er stond op te kijken. Een ingreep van Nico Broeckaert op Zakkas, duidelijk op weg naar het doel, werd gefloten, maar niet met een kleur bedacht. Dat was niets in vergelijking met de manier waarop verdediger Verbruggen Hans-Peter Lehnhoff de weg versperde. Neergemaaid, weg doelkans zonder de reglemenfaire plaatsverwijzing tot gevolg. Rudi Smidts knalde vanop ruim 20 meter onder de deklat. De Schrijver moest de bal lossen.

Na de rust schilderde Kari Ukkonen een tweede vrijschop op het hoofd van Czernia die atletisch binnenkopte. De rustbrenger werd opnieuw door Kari Ukkonen ingeleid. De Fin trapte een hoekschop voorbij de tweede paal waar De Schrijver een handlengte te kortkwam en Raph. Quaranta in één tijd tot bij Czernia trok. Tweede kopbaldoelpunt voor wakkere Alex.
Aalst-trainer Fazekas bracht Mandiangu in de spits. "Jules", ooit nog bij de rood-witten in dienst, werd aan banden gelegd door Geert Emmerechts waarna Fazekas ook Okpara liet opdraven. KSC E. Aalst versierde een strafschop nadat Nico Broeckaert een te brede sliding op Mandiangu had uitgevoerd.

Chunga zette zich achter de bal. Wim De Coninck koos de goede hoek. Chunga aasde op revanche en kromde een hoekschop naar de eerste paal. Niemand kopte weg. Wim De Coninck redde met een katachtige sprong. Czernia kwam nog twee keer dicht bij een derde treffer, maar uiteindelijk was het H.-P. Lehnhoff die zich voorbij De Schrijver kapte en zijn inzenden via de schoen van Schwabe in doel stuurde.

Alex Czerniatynski en Wim De Coninck redden voetbalavond - Scheidsrechter Van Driessche lapt reglementen aan zijn laars

Deurne — Ze zouden er eens invliegen, de scheidsrechters. Nieuwe reglementen, onmiddellijk toe te passen, moeten het beeld van het voetbal gevoelig wijzigen.
Brutaal onsportief spel moet worden ingedijkt. Naar de benen schoppen, de bal met de hand spelen, half gemaakte doelpunten met ongeoorloofde middelen verhinderen: dat is vandaag allemaal goed voor een gele of een rode kaart. Afspraak is afspraak. R Antwerp FC-KSC E. Aalst was geen overdreven harde wedstrijd, maar de lakse scheidsrechter Van Driessche bracht het toch voor mekaar de reglementen tot vijf keer toe aan zijn laars te lapppen. Bijzonder jammer.

De scheidsrechter wachtte te lang om een eerste gele kaart te trekken. De ongecontroleerde tackle van Kari Ukkonen op Godtbil was nochtans goed voor een sanctie. Onwetendheid van de scheidsrechter of onwil om het reglement toe te passen, kwam nog duidelijker tot uiting toen Nico Broeckaert Theo Zakkas neerlegde, net voor die de grote rechthoek zou induiken. Fluiten en gedaan. Marc Verbruggen keek wel tegen een gele kaart aan, maar de fase waarbij hij Hans-Peter Lehnhoff de weg naar de kooi van Hans De Schrijver versperde, moest zonder meer met een plaatsverwijzing worden bestraft. Er was ook nog een schandalige trap van Swabe naar de achillespees van Dragan Jakovijevic. "Vingers dienen om door te zien", moet de baas gedacht hebben. Van Driessche sloot ook de ogen voor een paar vrijwillige handspelen, zodat Dirk Vanderbeken en Zsolt Muzsnay goed wegkwamen.

Bij dat alles kreeg de zwaar afdokkende toeschouwer (700 frank op de kleine tribune en dit was geen topwedstrijd) bovendien een slechte eerste helft te aanschouwen. De rood-witten stonden als kippen zonder kop te voetballen. Zsolt Muzsnay, H.-P.Lehnhoff en Kari Ukkonen liepen mekaar voor de voeten, in hun ijver om zich als spelmaker op te dringen. Slordige passes waren schering en inslag. Voorzitter Eddy Wauters kon er kennelijk ook niet van genieten, want ondanks de uiteindelijke riante overwinning had hij veel tijd nodig om na afloop in de kleedkamer een woordje te plaatsen. Walter Meeuws over die eerste periode: "We kunnen veel beter, maar er zijn een aantal redenen waarom het er niet uitkwam. Kari Ukkonen en Zsolt Muzsnay missen competitieritme, ze waren te geforceerd bezig. ZsoltMuzsnay dook op alle veldstroken op, maar geraakte daardoor ook uit positie."

Na de rust geraakte R.A.F.C. via een zeer bedrijvige Alex Czerniatynski aan een 2-0 voorsprong. Het spelpeil werd beter, maar zonder een attente doelman Wim De Coninck had R.A.F.C. het nog behoorlijk moeilijk kunnen krijgen. Wim De Coninck over de strafschop. "Chunga bleef voor het trappen veel te lang naar dezelfde hoek kijken. Ik koos de andere kant en kon de bal klemmen." Het stoppen van die strafschop was niet het enige wapenfeit van de man die voorlopig Stewan Stojanovic uit het doel houdt. Hij liet zich op geen enkel foutje betrappen en werd met een paar schitterende reflexen een van de weinige smaakmakers van de voetbalavond op de Bosuil. Czernia leverde ook een fatsoenlijke bijdrage aan het spektakel. Rusteloos als steeds en goed voor twee prijzen. Wat KSC E. Aalst betreft, drie mogelijkheden op beterschap: trainen, trainen en en trainen (Roger Vlemings - GvA - 19/08/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (1)

Tegen nieuwkomer KSC Aalst heeft de Great Old de belangrijke eerste competitiewedstrijd tot een goed einde gebracht. Zonder bepaald uit te blinken hebben de rood-witten na de rust het verschil gemaakt. Bij de kampwisseling bij 0-0, keek R Antwerp FC terug op een krampachtige eerste 45 minuten tegen een zich hardnekkig verdedigend KSC E. Aalst. Gele kaarten waren er al voor nieuwkomer Kari Ukkonen en Zsolt Musznay.

Vlak na de rust liep het los. Een vrijschop van Kari Ukkonen werd door Alex Czerniatynski in de kruishoek gekopt. Zes minuten later stond Czernia weer op de goede plaats om na een hoekschop van Kari Ukkonen en een scherpe teruglegger van Raph. Quaranta in te knikken (2-0). De beslissing leek gevallen, maar scheidsrechter Van Driessche floot Eendracht bijna terug in de match. Hoewel Nico Broeckaert overduidelijk bal speelde in de grote rechthoek, ging het leer toch op de stip.

Wim De Coninck onderstreepte zijn goede wedstrijd door de elfmetertrap van Chunga te pakken! Tien minuten voor tijd omzeilde Hans-Peter Lehnhoff de ver uitgekomen De Schrijver en maakte er via het been van Schwabe 3-0 van. Even later was Czernia dicht bij zijn derde treffer, maar hij schoot de loepzuivere center van H.-P. Lehnhoff. Deze zege op de openingsdag van de competitie betekent alleszins een eerste opsteker voor Walter Meeuws en zijn 'Mannschaft' (B.C. - Antwerp Clubblad- 3).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 19/08/1991)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
10 Kari Ukkonen - 10'
7 Zsolt Muzsnay - 31'
6 Hans-Peter Lehnhoff
8 Rafaël Quaranta
9 Dragan Jakovljevic - 62'
11 Alex Czerniatynski - 49' - 54'
 
68' 9 Dragan Jakovljevic (uit)/
14 Nico Claesen (in)
K.S.C. Eendracht Aalst
1 Hans De Schrijver
4 Jacky Peeters
2 Wim De Wolf
3 Dieter Schwabe - 80' (O)
12 Marc Verbruggen - 27'
16 Dirk Van der Beken
10 Hervé Godtbil
7 Luc Limpens (K)
15 Chris Baert
14 Moses Chunga
11 Teodore Zakkas
 
57' 12 Marc Verbruggen (uit)/
8 Jules Mandiangu (in)
64' 10 Hervé Godtbil (uit)/
5 Godwin Okpara (in)