R.S.C. Anderlechtois

2 - 0

Zat. 17/10/1992 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Constant Vandenstockstadion

Toeschouwers: 14000
 
Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters: Amand Ancion - Hubert Guissart
 
Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Telegram

Anderlecht - Het eerste doelgevaar blijft een kwartier uit. Ratko Svilar pakt een knal van Walem. Alex Czerniatynski kan aan de overkant net niet bij een voorzet van Cisse Severeyns. Van Vossen zet Nilis knap vrij, Ratko Svilar redt diens schot al even knap met de voet. "Kan ik ook", denkt De Wilde en hij reageert met een schitterende handreflex op een schuiver van Alex Czerniatynski. Peter Van Vossen lokt drie Antwerpverdedigers naar zich toe en biedt de vrijstaande Nilis het openingsdoelpunt op een schoteltje aan, hij knalt onbegrijpelijk over. De Limburger doet het even later iets beter maar opnieuw zwaait z'n schot af.

Een poging van Degryse wijkt af op Wim Kiekens, Ratko Svilar moet de bal over de lat tippen. Even voordien had de bezoekende doelman een verrekking in de dij opgelopen, zodat Wim De Coninck invalt. Hij plukt al onmiddellijk een kopbal van Rutjes en zweeft een zwaar schot van Nilis weg. Vijfde keer goede keer voor Luc Nilis want in de slotseconden van de eerste helft plaatst hij de bal opnieuw na aangeven van Van Vossen, fraai in doel. R.A.F.C. protesteert tevergeefs wegens buitenspel.

R.A.F.C. moet reageren, doet dat ook hoewel Van Vossen eerst nog via de rug van Rudi Smidts naast kopt. Een kopbal van Nico Broeckaert is te zwak, maar als Alex Czerniatynski Didier Segers de ruimte inzendt wordt hij gelegd door de uitgelopen De Wilde. Van Den Wijngaert trekt terecht rood. Maes komt in en stopt meteen de vrijschoppegel van H.-P. Lehnhoff. De bezoekers claimen een strafschop als de ingevallen Willy Vincent neergaat. De voet van Maes verhindert de gelijkmaker wanneer Wim Kiekens een inswinger van H.-P. Lehnhoff in een tijd verlengt.

Nadat Boffin het zijnet treft, verdubbelt Van Vossen op weergaloze wijze de score. Hij ontdoet zich knap van Rudi Smidts en pakt dan uit met een lob over Wim De Coninck. Een verdienstelijk R.A.F.C. is aangeslagen en komt niet verder dan een solo-actie van Willy Vincent (over) en een afstandsschot van H.-P. Lehnhoff (R.V.D.D. - GvA - 19/10/1992).

Verdienstelijke Sinjoren blijven geïrriteerd achter - Van Vossen opnieuw redder in nood

Anderlecht — Drie dagen nadat hij Oranje met twee doelpunten aan een gelijkspel hielp tegen Polen, scoorde Peter Van Vossen in de boeiende topper tegen R Antwerp FC weer een belangrijke goal. Terwijl de bezoekers alle zeilen bijzetten om een via Luc Nilis opgelopen achterstand ongedaan te maken, zorgde de snelle spits met een fraaie lob voor rust bij z'n negen maats. Negen, doelman De Wilde was toen uitgesloten door Van Den Wijngaert, die Walter Meeuws en co met andere beslissingen wel geïrriteerd achterliet. Terwijl de Antwerptrainer straks tegen Wacker wellicht niet kan rekenen op de geblesseerd uitgevallen Ratko Svilar. De uitsluiting van Filip De Wilde, twaalf minuten na de rust, was terecht. De Anderlecht-keeper werd bij die fase wel lelijk in de steek gelaten door zijn verdedigers, die in de buurt van de middellijn alleen oog hadden voor Alex Czerniatynski en niet voor Segers. Alex zond Didier zo de ruimte in en De Wilde zag zich genoodzaakt de doorgebroken Antwerpmiddenvelder neer te leggen.

De Wilde razend af, Maes koud op. "Ik hoop voor De Wilde dat hij niet te veel strafdagen krijgt, en dat zal ook wel zo zijn", merkte Meeuws cynisch op. Een goede verstaander... Hoe dan ook, de rode kaart voor De Wilde hielp R.A.F.C. geen moer verder. De bezoekers konden hun numeriek overwicht niet benutten ondanks het inbrengen van de offensief ingestelde Willy Vincent voor verdediger Geert Emmerechts. Veldoverwicht en constante druk dat wel, maar het rendement van zoveel inspanningen bleef te laag; het aantal doelkansen ook, vooral omdat de thuisploeg zich terugtrok voor eigen doel en rekende op tegenaanvallen via Degryse en (vooral) Van Vossen. De titelfavoriet had het in een recent verleden knap lastig tegen tegenstanders die tot 10 man herleid werden, KV Mechelen en Hibernians, en weet dus blijkbaar meer raad indien het zelf een mannetje moet missen...

Je kan niet stellen dat scheidsrechter Van Den Wijngaert zaterdag een off-day kende, maar Walter Meeuws vond de 'omstandigheden toch irritant'. De vroegere bondscoach doelde ondermeer op het feit dat bijvoorbeeld Albert er een paar keer hard en ongestraft mocht invliegen, terwijl Rudi Smidts voor een lichte overtreding wel onmiddellijk geel kreeg. Die dingen, inderdaad irriterend. Al kenden Cisse Severeyns (vroege fout op De Wolf) en Nico Broeckaert (trekwerk op Van Vossen) anderzijds ook geluk dat de man in het zwart hun 'zonden' door de vingers zag. De fase die in de Antwerpkleedkamer voor het meeste tumult zorgde, was het openingsdoelpunt van de voordien ongelukkige Nilis. Bij de doorsteekpass van Van Vossen zou Luc immers een meter buitenspel hebben gelopen volgens de bezoekers. Moeilijk te beoordelen, achteraf gaven ook de televisiebeelden niet echf uitsluitsel. De vlag van de grensrechter bleef hoe dan ook omlaag, de goal kwam erg ongelegen seconden voor de pauze.

Het verdienstelijke R Antwerp FC, duidelijk niet naar het Vanden Stockstadion gekomen om zich in te graven, wist meteen hoe laat het was en dan zeker Wim De Coninck die amper vier minuten op het terrein stond en toch al tweemaal knap redding had gebracht. Alex Czerniatynski speelde zoals we dat gewend zijn. Cisse Severeyns, in de eerste helft geinspireerd bij het aangeven, moest die impulsen nadien aan Hans-Peter Lehnhoff laten, maar ook de Duitser kon niet profiteren van onzekerheden in de paars-witte defensie met Kooiman opnieuw als organisator en Rutjes als assistent. Behalve Rutjes haalden dus ook Van Vossen en de erg nuttige Walem een goed peil. Wim Kiekens en Willy Vincent kregen nog de beste kansen om tegen te scoren. De ene besloot op Maes, de andere knalde na een knappe solo over. Tot ergernis van Cisse Severeyns en Czernia, die een tikje opzij hadden verwacht. Maar ja, scoort Willy Vincent, dan zegt niemand wat. Scoren deed R.A.F.C. echter niet. Wedden dat Walter Meeuws Didier Segers liever raak had zien treffen bij het De Wilde-incident, dan dat hij de doelman richting douche zag verdwijnen? R.A.F.C. had zaterdag iets moeten en kunnen sprokkelen in Anderlecht, het deed het niet (Koen Van Den Daele - GvA - 19/10/1992).

Twee keer beter zijn volstaat niet

Anderlecht — "Om tegen RSC Anderlecht te winnen, moet je als bezoekende ploeg geen twee, maar vijf keer beter zijn", zei een ontgoochelde Walter Meeuws zaterdagavond. "De enige fout die we maakten, was dat we niet tot aan vijf keer geraakten. Ik wil zeker niet in detail treden, maar de hele bedoening hier irriteert. Goede verstaanders weten wel wat ik bedoel." Voor diegenen die niet helemaal mee zijn: trainers mogen geen kritiek meer uiten op de scheidsrechter. Walter Meeuws deed dat dan ook niet, maar had duidelijk een mening over de arbitrage van Van Den Wijngaert. Terecht wellicht.

Meeuws' collega Peruzovic hield het bij een erg korte analyse. "Wij hebben een goede match gespeeld", fluisterde Luka. "RSC Anderlecht heeft zich eindelijk eens van zijn andere zijde getoond. We bewezen dat we ook sterk kunnen verdedigen, kort op de man kunnen spelen en dat we vlijmscherp kunnen counteren."

Peter Van Vossen, de man die zaterdagavond in zijn eentje RSC Anderlecht was en tien minuten voor einde ook met een verdiende applausvervanging naar de kant werd gehaald, ging even in de fout toen hij zijn eigen prestatie met die van heel de ploeg ging vereenzelvigen. "Wij hebben de wedstrijd voor tachtig procent gedomineerd", aldus de Zeeuw. "RSC Anderlecht speelde een van de beste, zoniet de beste thuiswedstrijd van het seizoen. Zelfs met tien tegen elf bleven we de toon aangeven." Wij hebben het anders gezien.

Veel ongelukkige gezichten in de Antwerpkleedkamer. Niet enkel door de nederlaag, maar ook door de blessure van Ratko Svilar bijvoorbeeld. "Een verrekking in de rechterdij", legde hij uit. "Ik liep al tien dagen met een contractuur rond. Bij het wegtrappen van de bal werd dat omgezet in een verrekking." Antwerp-kinesist Luk Van Ranst: "De Europese wedstrijd op Admira Wacker Wien van woensdagavond haalt hij zonder mirakels niet."

Koud invallen is voor een doelman nooit leuk. Als je bovendien binnen de drie minuten een doelpunt tegen krijgt, sta je sta je helemaal te balen. "Wat moet ik hierover zeggen", haalde Wim De Coninck de schouders op. "Het zal wel het lot van een invallersdoelman zijn zeker?" Ondertussen bracht een rijkswachter een Anderlechthooligan tot bij de Antwerpdoelman. De jonge man had hem tijdens de tweede helft voortdurend met geldstukken en andere voorwerpen bekogeld. Als straf had de 'supporter' al het gegooide na de wedstrijd mogen verzamelen. Hij mocht ze samen met zijn excuses aan Wim De Coninck aanbieden (Luk De Ranter - GvA - 19/10/1992).
(bron: GvA - 19/10/1992)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ratko Svilar
7 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K) - 50'
6 Didier Segers
2 Wim Kiekens
10 Hans-Peter Lehnhoff
8 Patrick Van Veirdeghem
9 Cisse Severeyns
11 Alex Czerniatynski - 85'
 
43' 1 Ratko Svilar (uit)/
19 Wim De Coninck (in)
60' 4 Geert Emmerechts (uit)/
14 Willy Vincent (in)
R.S.C. Anderlechtois
1 Filip De Wilde - 56'
2 Bertrand Crasson
7 Wim Kooiman - 63'
3 Graeme Rutjes
4 Philippe Albert - 77'
5 Michel De Wolf
6 Johan Walem
11 Danny Boffin
10 Marc Degryse
9 Luc Nilis - 44'
8 Peter Van Vossen - 60' - 76'
 
56' 9 Luc Nilis (uit)/
12 Peter Maes (in)
84' 8 Peter Van Vossen (uit)/
15 Bruno Versavel (in)