Royal Antwerp Football Club leed zondagnamiddag haar derde nederlaag in vijf wedstrijden. Directe tegenstander KRC Genk was met 1-3 te sterk. Zes punten uit een maximum van vijftien is een matig rapport voor een titelkandidaat, maar het toptreffen gaf de trainersstaf voldoende aanknopingspunten voor een succesvol restant van de competitie. De Sinjoren domineerden quasi de hele wedstrijd, maar een gebrek aan efficiëntie speelde ze parten. De Limburgers waren wel efficiënt vooral op stillliggende fases en maakten alzo een eind aan de ongeslagen status van de Great Old op de Bosuil. De thuisploeg moest immers de duimen leggen tegen een sluw en uitgekookte falanx uit Limburg. KRC Genk werd, het mag gezegd, in het zadel geholpen door een matige arbitrage van leidsman Lambrechts. Zo verzuimde de referee om een tweede geel karton aan Munoz te geven. Tevens werden ettelijke omschakelingsmomenten om zeep geholpen voor een blessurebehandeling van een Genkse speler. “Dit was een topwedstrijd op het gebied van intensiteit, voetbal en tactiek”, was Mark van Bommel desondanks terecht te spreken over het optreden van zijn ploeg. Ook de supporters zagen dat het goed was en beloonden de spelers met een deugddoend applaus voor de geleverde inspanningen.
Over supporters gesproken. Voor de wedstrijd had sfeergroep Antwerp Dynamite voor kleur en spektakel gezorgd met een indrukwekkende tifo en vele honderden rood-witte vlaggen. De 16 000 fans waren klaar om het ongewijzigde elftal van Mark van Bommel te steunen. De Genkse succescoach Vrancken moest de geschorste Preciado vervangen door Arteaga. De Reds begonnen in sneltreinvaart aan de clash tussen de lijstaanvoerder van de Jupiler Pro League en de naaste achtervolger. In de eerste dertien minuten resulteerde de aanvalsdruk in liefst vier mogelijkheden. Ritchie De Laet struikelde, Calvin Stengs verslikte zich in zijn controle, Toby Alderweireld kopte een hoekschop nipt naast, Jurgen Ekkelenkamp zette de Genkse goalie echt aan het werk. De dominante thuisploeg kreeg geen loon naar werken. Zoals in de voetbalsport dan meer dan eens gebruikelijk is, slaat de tegenstander precies dan genadeloos toe. De tot dan anonieme Trésor bediende met een listige pass kapitein Heynen, die enig mooi de bal voorbij Jean Butez krulde. De assistent referee had (terecht?) buitenspel gezien, maar na een VAR interventie van vier minuten werd de treffer toch gevalideerd. De Reds waren geenszins aangeslagen, bleven verder offensieve patronen op de grasmat toveren. Een bedrijvige Michel Ange Balikwisha schoot uit kansrijke positie in het zijnet. Aanvalspartner Vincent Janssen miste een huizenhoge kans na voorbereidend werk van alleskunner Alhassan Yusuf Abdullahi en Calvin Stengs. Targetman Onuachu miste een dot van een kans om de score te verdubbelen, maar na 33 minuten kon de Nigeriaanse reus een corner van Trésor in doel verlengen, met enig fortuin weliswaar, want ook doelman Jean Butez en Ritchie De Laet toucheerden nog de bal. Over en out zou je denken voor de thuisploeg, maar de Reds toonden veel drive, energie en grinta in de laatste minuten van het eerste bedrijf. Een voorzet van Michel Ange Balikwisha werd nog door Vincent Janssen nipt naast de paal geschoten. De Antwerpse aanvalsleider kon na enig mistasten van Arteaga en Vandevoordt milderen en zo zijn fans nieuwe hoop geven voor de tweede speelhelft.
Na de kampwissel ging stamnummer 1 op dat elan verder. Vincent Janssen probeerde vruchteloos om vanuit een scherpe positie de Genkse doelman te verschalken. William Pacho moest met een lichte blessure het terrein verlatenen dus kwam Dinis da Costa Lima Almeida de Ecuadoriaanse reus vervangen. Twee minuten later volgde dan één van de kantelmomenten in deze wedstrijd wanneer Jurgen Ekkelenkamp een loepzuivere kans op de gelijkmaker liet liggen. Munoz verdiende dat tweede geel na het onsportief afbreken van een kansrijke aanval maar de warrig fluitende referee deed alsof zijn neus bloedde. Het was integendeel thuiscoach Mark van Bommel die het boekje in Lambrechts inging. De thuisploeg bleef aanvallende registers trekken. Een dwarrelbal belandde op de Genkse deklat, de goed gevolgde Pieter Gerkens zag zijn uitstekende omhaal van de lijn gekeerd door Vandevoordt. Terwijl KRC Genk koos voor steriel controlevoetbal bracht Mark van Bommel drie aanvallende spelers op het veld om de bakens te verzetten. Michael Frey, Arbnor Muja en Christopher Scott moesten het eindoffensief body en gestalte geven. Amper op het veld of aan de zijlijn werd een imaginaire fout bestraft in het voordeel van de Genkies. Een koud kunstje voor Trésor om met zijn derde assist van de middag spitsbroeder Onuachu te bereiken voor zijn achtste competitietreffer. Nadien kon een moegestreden thuisfalanx, die na de midweekopdracht liefst twee recuperatiedagen minder telde dan de opponent, geen barst meer maken in de verdedigingsgordel van de Limburgers. Nog even dreigen met een kopbal van invaller Michael Frey en een scherpe voorzet van Ritchie De Laet, maar een sluw en uitgekookt KRC Genk liet zich de kaas niet meer van het brood eten en werd een heel klein beetje onterecht dé winnaar van het weekend. |