Voor het eerst sedert heel lang had Royal Antwerp FC een sportieve plicht te vervullen tot diep in de vijfde maand van het kalenderjaar. 12 mei moest net als in 1993 opnieuw een gedenkwaardige datum worden in de geschiedenis van de Great Old. De tot de nok gevulde Bosuil hield zich klaar voor de confrontatie met de nationale recordkampioen en dat zonder de beste spits op de nationale velden, dixit Mark Vander Linden. De uitdaging groot: technische staf, spelers en fans wisten maar al te goed wat er op het spel stond na de nederlaag in de Luminus Arena, de vroege achterstand een pijnlijke last. Er was bovendien een droeve plicht voor elke Antwerpenaar en bij uitbreiding voor alle mensen met een goede inborst. Julie en alle slachtoffers van geweld werden voor de wedstrijd tijdens een oorverdovende stilteminuut herdacht.
Coach Laszlo Bölöni had na de passage in Limburg flink aan zijn elftal gesleuteld. Na diens (rode) schorsing schoof Didier Lamkel Ze als vanzelf opnieuw de basis in. Ook Lior Refaelov en Daniël Opare waren helemaal klaar voor de strijd. Bleef nog de vervanging van geelgeschorste Dieumerci Mbokani, een last die comeback-kid William Owusu Acheampong werd toevertrouwd. Nauwelijks had wedstrijdsponsor Titan Cargo de wedstrijd op gang getrapt of de bezoekers uit het Hoofdstedelijk Gewest stonden op voorsprong. De bal ging van voet naar voet bij de bezoekers de voorzet werd centraal in de zestien gestuurd en Santini schoof de bal opportunistisch onder Sinan Bolat tegen de netten. Een koude douche voor de Great Old, die duidelijk moeite had zich te herstellen van deze vroege opdoffer. Even voor de tiende minuut was de publieke reactie na (vermeend?) handspel in de bezoekende zestien, gevolgd door een eerste voldragen rood-witte doelpoging. Didier Lamkel Ze buffelde de voorzet van Lior Refaelov over het doel van Didillon. De Kameroener speelde een opvallende rol in het aanvalsspel van de Great Old, maar werd even vaak (ongestraft) benaderd door de tegenstanders. Het herdenkingsapplaus voor Julie van de drieëntwintigste minuut sneed doorheen het stadion. Het spelbeeld bleef ook nadien ongewijzigd. Heel even stak RSC Anderlecht nog de neus over de middellijn. De kopbal van Bolasie leverde de tegenstander een van de weinig corners op. Ook aan de overkant bleef de actie beperkt, al zorgde William Owusu Acheampong met een kopbal in de korte hoek tijdens een schermutseling in de zestien na hoekschop van Lior Refaelov, net voor inrukken nog bijna voor de gelijkmaker. De Anderlechtdoelman was ter plekke om het gevaar te bezweren.
Nauwelijks terug op het tot beste terrein uitgeroepen voetbalveld of Didillon moest op zijn beurt zijn clean sheet inleveren. Het begon met een hele verre en precieze inworp van Daniël Opare, via Amara Baby en William Owusu Acheampong kwam de bal tot bij Didier Lamkel Ze die geen seconde twijfelde om onder de Anderlechtdoelman door raak te treffen. De Bosuil in vuur en volume, al was dat in afwezigheid van rookpotten en bengalen, gelukkig enkel een auditieve explosie. Royal Antwerp FC was nu gelanceerd voor een bestorming van het vijandige doel. Faris Haroun krulde zijn poging naast. Ook William Owusu Acheampong kon tijdens de opwarming van Ivo Dos Santos Rodrigues en Jonathan Bolingi, zijn trap niet kaderen, al leek het verschil niet groot. Daniël Opare werd opgeschreven na een grondscherende tackle waarbij hij niemand raakte! Een elleboog van Santini begin tweede periode bleef dan weer onbestraft. Een zoveelste variatie op hoekschop leverde ook dan niet op voor de rood-witten. William Owusu Acheampong kon net niet bij de assist van Omar Govea Garcia. Ook de Mexicaanse middenvelder deed nog een half gesmaakte poging. De Antwerpfans steunden onverdroten hun ploeg. Ze waren nog geen halve seconde uit de lucht geweest, maar hun inspanningen werden niet beloond. Royal Antwerp FC moest in de dying seconds nog even achteruit om de prikken van invaller Amuzu te counteren. Het bleef uiteindelijk bij een gelijkspel waarmee de club de derde plaats kon consolideren. |