R. Exc. Virton

1 - 1 nv.

Zat. 21/08/2004 20:00 u.

Beker van België 5e ronde

1 - 1 na 90' / 2 - 4 na strafschoppen

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade Yvan Georges

Toeschouwers: 2.000
 
Scheidsrechter: Stéphane Breda

Lijnrechters: Walter Vromans - Danny Theuwissen
 
Yves Feys is held in strafschoppen-epiloog!

Eigen bericht - Dat R Antwerp FC zich uiteindelijk pas kon kwalificeren na een betere penaltyreeks, was grotendeels te wijten aan de slechte start van de Sinjoren. Of had het alles te maken met de vranke en snelle aanpak van de Luxemburgers uit Virton? De groen-witten namen van bij het eerste fluitsignaal de aftrap en de match in handen. Met agressief en snel 'flipperkastvoetbal', zoals coach Jerko Tipuric de speeltstijl van Excelsior omschreef, hielden ze de verdedigende gordel van rood-wit vanaf de middellijn in de knel.

Op de derde minuut al een eerste, zij het miniscule verwittiging. De kopbal van Joaquim ging voorlangs. Yves Feys, hersteld van zijn blessure van de maandagavondwedstrijd tegen Belgica Edegem, wist meteen dat uiterste concentratie vereist was. Geen vijf minuten later alweer een kopbal van de boomlange Sissoko. Dit keer in het zijnet. Gustin voegde daar een poging hoog over doel aan toe. En wat met de rood-witte aanvallers ondertussen? Dejan Mitrovic wist aanvankelijk nauwelijks waar lopen, won weinig tot geen duels en had moeite met de controle van de bal. Dat was een afknapper van jewelste. Zijn eerste vrijschop aan het kwartier ging fijntjes in handen van Virtondoelman Leyder. Alex Di Gregorio werkte hard, maar kreeg bij zijn eerste verschijnen in het vijandelijke strafschopgebied een paar verdedigers op de huid. Werd zelfs even aangetikt. Het protest in het Frans (?) leverde niets meer dan de eerste Antwerpse gele kaart in een lange reeks op.

Giovanni Federow sukkelde een hele match door met vriend, maten van het terrein en de vijand. Zijn voorzetten kwamen aanvankelijk telkens anderhalve keer te ver voorbij de ingeschatte plaats. De afmetingen van het veld slecht ingeschat of slachtoffer van zijn temperament? De plaatselijken gaven dan wel de indruk heer en meester te zijn, ze liepen toch ook volle veertig minuten achter een echte kans aan. De buitenspelval deed zijn werk en voor het overige waren ook hun voorzetten richting Feys slecht berekend. Op de veertigste minuut ging R Exc. Virton toch aan de leiding. De bal ging snel diep en Coquelet maakte van een klein misverstandje tussen Nana Asare en Alain Van Mieghem gebruik om de bal in de verste hoek te deponeren. Rusten met een plaatselijke voorsprong. De rood-witte fans waren er even niet goed van.

Na de pauze kwam coach Tipuric niet geheel onverwacht opnieuw met Chinese prijsschutter Fangzhuo Dong uit de kleedkamer. Zonder te spreken van een geniale inval, beïnvloedde dit toch de rest van de partij. De Great Old kon eindelijk overschakelen op de geliefde en enige aangewezen tactiek: balrecuperatie en min of meer snelle tegenstoot. Met de beweeglijke Chinese 'counterspits' kon dat nu ook. Dejan Mitrovic kon bovendien een lijntje achteruit. Giovanni Federow wist plots wel een rol van betekenis te spelen, al liep hij in zijn defensieve dadendrang nogal goedkoop tegen een karton van Stéphane Breda. Op de achtenvijftigste minuut grote emotie in het bezoekende supportersvak. Giovanni Federow plaatste de bal heerlijk richting doel. Goalie Leyder liet 'm door alle-onderdelen-van-'t-lichaam-die-tot-voetbal-strekken glippen.

Wat er achter zijn rug gebeurde was brute pech voor Fangzhuo Dong. De bal bleef even in het gras steken zodat hij er zijn voet niet meer kon tegenzetten. Daar kwam R Exc. Virton bijzonder goed weg. Nog geen twee minuten later een bijna gelijkaardig voorval. Dejan Mitrovic bereikte zijn spitsbroeder bijna, maar ook nu miste Fangzhuo Dong het leer van een haartje. Nu zat de doelman er, gelukkig voor hem, voor niks tussen. R Exc. Virton bleef er toch in geloven. Deed goed mee, maar ze liepen zich steevast vast in de buitenspelval. Ook bij de thuisploeg nu een wijziging, maar in omgekeerde zin. Hier kwam iemand met een meer defensieve inslag erbij: verdediger Simonis. Bijna direct gevolgd door... een tegendoelpunt.

Verre uittrap van Yves Feys en zijn overbuurman Leyder kwam de bal nogal wild tegemoet. Boven reus Sissoko kwam hij, helaas voor zijn kleuren, niet uit. Via het hoofd van de beenlange verdediger ging de bal in eigen doel. Prima voorzet van de Antwerpdoelman. Als we de assist achter zijn naam mogen schrijven (en waarom ook niet?), zegt dat inderdaad veel over de miniscule grootte van het terrein. De bezoekers leken de zaakjes eindelijk onder controle te hebben en maakten zich op voor... Ja, waarvoor. Nog voor er van een definitieve stijlbreuk in de match sprake was, liep Giovanni Federow aan de middellijn opnieuw tegen geel aan.

Breda controleerde het rugnummer nog even, maar prompt verscheen die rode kaart. Bij zijn eerste foutieve tussenkomst hoog in het veld, deelde Alain Van Mieghem prompt in de gele scheidsrechterlijke koorts. De rood-witten stonden al met tien en dat was heel hard op de tanden bijten. En dat gebeurde ook zo. Coach Tipuric reageerde niet met een paniekvervanging. Hij riep Dejan Mitrovic nu naar de linkerflank. De slag om Virton werd nu op het middenveld uitgevochten. Bernt Evens en Gideon Imagbudu speelden hierbij een cruciale rol. Zo bereikten de beide teams ongehavend het begin van de verlengingen! Al moest Edwin Ouon in de slotfaze nog een vijfde Antwerps karton voor vrede nemen. De gele kaarten waren nog vlotter dan in het recente verleden de scheidsrechterlijke zak uitgevlogen.

Ook weinig verschil tussen de beide teams in het half uur toegevoegde tijd. Fysiek enig bezoekend overwicht, zelfs al speelden ze al sedert de zeventigste minuut met een man minder. Enkele Virtonezen kregen bovendien met krampen af te rekenen. Nana Asare liep averij op. Dejan Mitrovic beëindigde de match zo helemaal achteraan links. Gabriël Persa ging in steun ergens tussen midden en aanval lopen en deed dat behoorlijk. De Antwerpsups sleurden er in die laatste vijftien minuten in aanloop naar de penalty-loterij nog een geweldig vokaal slotoffensief uit. "Mooi, mooi, mooi en bedankt," moet coach Tipuric op zijn bank gedacht hebben.

Met het stoppen van de eerste twee strafschoppen, zorgde doelman Yves Feys voor een geweldige rood-witte apotheose. Hij keepte zich in de tabel van onvergetelijke bekermomenten net achter Ratko Svilar. De Virtonezen bleven verweesd en een beetje gefrusteerd achter...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 21/08/2004)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Feys (K)
2 Edwin Ouon - 87'
5 Harald Pinxten
8 Alain Van Mieghem - 58'
19 Nana Asare
13 Souleymane Mamam
12 Gideon Imagbudu
4 Bernt Evens
11 Dejan Mitrovic
20 Giovanni Fedorow - 52' - 70'
7 Alexandre Di Gregorio - 13'
 
46' 7 Alexandre Di Gregorio (uit)/
9 Fangzhuo Dong (in)
110' 19 Nana Asare (uit)/
16 Gabriël Persa (in)
117' 13 Souleymane Mamam (uit)/
17 Jordan Opoku (in)
R. Exc. Virton
21 Michael Leyder
32 Dimitri Wavreille
14 Guy Blaise
23 Noumouke Sissoko - 67' (O)
6 Steve Gustin
10 Cédric Bockhorni - 60'
5 Cédric Clerc
8 Jérôme Marechal
15 Johann Culianez
9 Aurélien Joaquim
18 Emmanuel Coquelet (K) - 40'
 
61' 15 Johann Culianez (uit)/
20 Philippe Simonis (in)
70' 5 Cédric Clerc (uit)/
22 Aurélien Schmitt (in)
103' 10 Cédric Bockhorni (uit)/
(in)
Strafschoppen
Emmanuel Coquelet
Dejan Mitrovic
Philippe Simonis
Gabriël Persa
Steve Gustin
Edwin Ouon
Aurélien Joaquim
Fangzhuo Dong